słodycze dla dzieci
fot. Pixabay.com

Chcąc zmienić dietę na lepszą, nie musimy od razu wszystkiego sobie odmawiać. Możemy zdrowy tryb życia i zmian w diecie zacząć od wymienienia naszych codziennych smakołyków na ich zdrowsze odpowiedniki. 

O tym, że brak umiaru w spożywanym cukrze białym wiemy już chyba wszyscy. Ponieważ nasza świadomość jako społeczeństwa rośnie z każdym dniem, mamy kolejną porcję zdrowych przekąsek (część 1 tutaj). Czym możemy zastąpić kupne słodycze?

Dzieci obserwują!

Prawda ta jest stara jak świat. Dzieci nas nie słuchają. Dzieci nas obserwują. Dlatego, jeśli chcemy zmienić podejście naszych pociech do słodyczy, sami to podejście musimy zmienić u siebie.

Najlepiej przyzwyczajać dziecko do zdrowych odpowiedników od samego początku, choć starsze dzieci też z pewnością, zachęcone naszym zajadaniem się, spróbują nowych propozycji.

Owoce – naturalne cukry

Owoce posiadają w sobie naturalne cukry i są dużo zdrowsze od sklepowych cukierków. Prócz cukru posiadają również witaminy, składniki odżywcze i, co ważne dla wsparcia naszej odporności – błonnik.

Różnorodność owoców i praktycznie nieograniczony do nich dostęp sprawiają, że każdy może wybrać coś dla siebie. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej słodkiego, proponujemy suszone owoce.

Można je suszyć samemu w specjalnych suszarkach, lub w piekarniku. Łatwo dostępne są również w marketach. Suszyć możemy praktycznie każdy owoc. My uwielbiamy jabłka i banany.

Suszone owoce mają w sobie mniej wody, przez co wydają się być bardziej słodkie. Dla nas idealnie!

Alternatywą do suszonych owoców, są owoce liofilizowane. Nie przygotujemy ich sami w domu, ale możemy je kupić prawie w każdym markecie. Super sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatki do np jogurtu. Proces liofilizacji gwarantuje, że owoce te zachowają wszystkie swoje witaminy.

Zdrowa nutella – hit każdej kuchni

zdrowe słodycze
fot. Pixabay.com

Kto nie uwielbia masła czekoladowego ręka w górę! Nikt? No proszę. To specjalnie dla wszystkich chętnych i odważnych mamy przepis na jego zdrową wersję. Bez oleju palmowego (nie tylko cukier szkodzi 😉 olej palmowy również. Tyle, że naszemu środowisku).

Składniki:

  • 90 g brązowego cukru
  • 130 g orzechów laskowych
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mleka (krowiego, lub roślinnego)

Orzech należy przez około 10 minut piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C,  lub podprażyć na suchej patelni. Po tym czasie przekładamy je na ręcznik lub lnianą szmatkę i pocieramy, by usunąć z orzechów skórki.

Dzięki temu nie będziemy czuć w naszej czekoladzie gorzkiego posmaku. Następnie przekładamy do misy blendera cukier, orzechy i gorzką czekoladę. Wszystko blendujemy na gładką masę.

Teraz dodajemy rozpuszczone masło i podgrzane mleko do około 50︒C. Masę przekładamy do czystych, suchych słoiczków. Gdy trochę przestygnie, wkładamy słoiki do lodówki, by masa całkowicie stężała. Taką czekoladę możemy przechowywać nawet kilka miesięcy.

Kolorowe, domowe Danonki

Lubicie kolorowe serki dla dzieci? O ile ich skład w ostatnich latach bardzo się poprawił, tak ilość cukru w tym małym kubeczku przerażała nadal.

W oryginalnej części znajduje się bowiem 7 g cukru na kubek serka. Czy jesteśmy pewni, że chcemy je podawać dzieciom? A może poświęcimy 2 minuty i zrobimy serki własnej produkcji?

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • ]pół szklanki śmietanki 30%
  • 1 banan (a jeśli nie zależy nam na tym, by serek był słodki możemy zamiast inego dodać inne owoce: maliny, truskawki, czy jagody, a może gruszkę?)

Przygotowanie: 

Śmietankę, owoce i twaróg blendujemy razem. Przekładamy do miseczki. Smacznego!

Bananowe mleko

przekąski dla dzieci
fot. Pixabay.com

Przekąska idealna na podwieczorek. Smakuje zarówno na ciepło – zimą, jak i na zimno np. latem. 

Składniki na 2 porcje:

  • Pól litra mleka
  • 2 banany
  • garść truskawek lub malin (zimą mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Mleko, i owoce blendujemy. W zależności od upodobań, możemy owocowe mleko delikatnie podgrzać w garnku na małym ogniu lub dodać do niego kostek lodu, by zrobić z niego chłodzący koktajl. 

Słodkości i przekąski przygotowane w domu bardzo często są zdrowsze i mają mniej cukru i szkodliwych substancji niż sklepowe odpowiedniki. Oczywiście możemy postawić na zdrową żywność, która też jest coraz łatwiej dostępna. Jednak, gdy coś w sklepie leży na półce ze zdrową żywnością, kosztuje 3 x tyle. 

Wszystko jest dla ludzi i nie mamy co przesadzać i panikować. Jeśli jednak kolejny raz kupujemy dziecku słodycze i mamy później wyrzuty sumienia, lepiej postawmy na gofry, słodkie naleśniki, czy ciasto domowej roboty. Nawet jeśli w przepisie mamy cukier, przynajmniej mamy kontrolę nad tym, ile go dodajemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here