jak zmniejszyć ilość cukru w diecie
fot. Pixabay.com

Każda mama chce, by jej dziecko się zdrowo odżywiało. Jednak każda mama wie również, jak trudno przekonać pociechę do tego, żeby zjadło coś zdrowego zamiast czekolady. 

Chcesz ograniczyć cukier?

Wniesienie przez rząd podatku cukrowego ma na celu zwrócenie uwagi na problem, jakim jest otyłość i nadwaga. Rzeczywiście, w naszym jadłospisie mamy zarówno za dużo cukrów, jak i soli.

Warto więc może zamienić tradycyjne, kupne przekąski na ich zdrowsze zamienniki? Bez większego nakładu finansowego możemy zapewnić sobie zdrowsze przegryzkę między posiłkami, a przy tym zadbać o zdrowie. 

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienna porcja cukrów w diecie nie przekraczała 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Mowa tu jedynie o cukrach dodawanych do posiłków i napojów. Nie zaś o cukrach, które w naturalny sposób występują w owocach, warzywach, czy np laktozie. 

Dodatkowo zalecenia WHO mówią, że zmniejszenie ilości cukrów poniżej 5 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. 

Przyjmując, że dzienne zapotrzebowanie na kalorie osoby dorosłej wynosi 2000 kcal, 10 % tego zapotrzebowania to 200 kcal. Jedna łyżeczka czyli około 5 g cukru dostarcza nam 20 kcal. Oznacza to, że dziennie możemy spożywać około 10 łyżeczek cukru białego, bez obawy o nasze zdrowie.

Ta sama zasada dotyczy dzieci, jednak u nich mówimy o niższym dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym.

Można więc stwierdzić, że jest to bardzo dużo. Jednak cukier biały dodawany jest do praktycznie wszystkiego. Znajdziemy go nawet w wędlinach. Dodając do tego słodzone przekąski, okazać się może, że znacząco przekraczamy zalecaną ilość nawet, jeśli nie słodzimy na co dzień herbaty.

Co zrobić, by przekonać dzieci do zdrowego jedzenia?

Najlepiej zacząć od samego początku. Zamiast słodzonych serków z kolorowymi etykietami, warto pokazać dziecku, że dodając do jogurtu naturalnego ulubione składniki możemy otrzymać za każdym razem inny jogurt.

zdrowe przekąski dla dziecka
fot. Pixabay.com

Maluchy, które nauczone są jeść gorzką czekoladę, w dorosłym życiu chętniej ją kupują niż jej mleczne – słodzone odpowiedniki.

Ponadto zmieniając nasze nawyki i podając wieczorem do filmu suszone owoce lub orzechy zamiast chipsów i cukierków, możemy pomóc nie tylko swojemu dziecku, ale też zadbać o siebie. 

Zdrowe przekąski dla dzieci

Korzystając z własnego doświadczenia i przepisów, postanowiliśmy przedstawić Wam 5 zdrowych przekąsek między posiłkami. 

Jogurt owocowy

Już wcześniej w artykule wspominaliśmy o tym, że do jogurtu naturalnego dodajemy ulubione owoce i mamy przepyszną przekąskę, którą nie tylko podajemy dzieciom, ale także z chęcią sami po nią sięgamy. 

Składniki:

  • Jogurt naturalny o jak najlepszym składzie (najlepiej mleko lub mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii. Nic więcej)
  • Ulubione dodatki: owoce, wiórki kokosowe, wiórki gorzkiej czekolady, płatki owsiane, płatki kukurydziane, a nawet domowe ciastka i owocowe żelki lub polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Do jogurtu naturalnego dodajemy wybrane składniki i mieszamy. Owoce możemy zmiksować, jeśli wolimy jogurt o jednolitej konsystencji. 

Batoniki owsiane

Zdrowe przekąski
fot. Pixabay.com

Jeśli kupujemy czasem batony owsiane, z pewnością pokochamy te robione samemu. 

Składniki:

  • 1 szkl musli,
  • ½ szkl otrębów pszennych,
  • 50 g żurawiny lub innych suszonych owoców (opcjonalnie)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie: 

Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Wymieszać z otrębami i suszonymi owocami. Dodać roztopione masło i miód.

Wszystko przełożyć na blaszkę wyłożoną folią spożywczą, uformować, przykryć folią na wierzchu i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić na mniejsze batoniki. Jeśli potrzebujemy w takich batonikach czekolady, możemy gorzką roztopić i zanurzyć połowę batonika. Teraz wystarczy poczekać aż polewa zastygnie.

Galaretka z owocami

Taką galaretką, w zamykanym pojemniku możemy zaserwować nawet maluchowi na placu zabaw. Wystarczy przygotować galaretkę według przepisu i dodać do niej ulubionych owoców. Jeżeli chcemy przygotować galaretkę sami, będziemy potrzebować:

Składniki:

  • żelatyna lub agar
  • owoce
  • odrobina cukru

Przygotowanie: 

Agar lub żelatynę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Zamiast wody możesz dodać soku owocowego. Do całości dodaj owoce. Poczekaj, aż galaretka stężeje. 

W ten sam sposób możemy przygotować żelki. Potrzebujemy do nich jedynie odpowiednich foremek. 

Sałatka owocowa

To nasz numer jeden i smak dzieciństwa. Bierzemy owoce, które lubimy, albo te które obecnie zalegają nam w domu 😉 kroimy na mniejsze kawałki i wszystko mieszamy. Jeżeli dodajemy owoce, które po pewnym czasie zmieniają kolor (np banany) możemy sałatkę doprawić sokiem z cytryny. 

Składniki:

  • owoce
  • sok z cytryny

Domowa czekolada

Składniki: 

  • 100 ml oleju kokosowego,
  • 60 g kakao,
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • dodatki

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić olej kokosowy z kakao. Dodać miodu lub syropu klonowego oraz wanilię. Mieszać około 4 minuty. Po tym czasie przełożyć masę do foremki, posypać dodatkami (wiórki kokosowe, owoce, rodzynki) i poczekać, aż masa zastygnie.

Nie potrzebujemy wiele, by zastąpić sobie i dzieciom gotowe przekąski na zdrowsze. Wystarczy odrobina kreatywności i chęć zmiany. Jesteś na nią gotowy?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here