pomysł na szybki obiad
fot. Pixabay.com

Są takie dni, gdy brakuje nam minimum 4 godzin w ciągu doby, by wyrobić się z wszystkimi naszymi planami. Właśnie z tej okazji przygotowaliśmy dla Was propozycje szybkich i zdrowych obiadów. Masz dość gotowania ciągle tego samego? Sprawdź nasze propozycje! Jest to zestawienie obiadów zarówno mięsnych jak i dla osób, które szukają do takich dań ciekawej i smacznej alternatywy.

Jajka w sosie chrzanowym

Naszą listę propozycji otwierają banalne w przygotowaniu jajka w sosie chrzanowym. My lubimy je podawać z ziemniakami, lub z pieczonymi ziemniaczkami.

Równie dobrze smakują z ryżem. Niektórzy jedzą to danie z surówką, marchewką czy innymi dodatkami. Spróbujcie, co Wam najlepiej odpowiada.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sos chrzanowy:

  • 4 łyżki chrzanu
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki gęstej śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Gdy wkładamy jajka do zimnej wody, to od momentu zagotowania czekamy około 10 minut, aż będą gotowe. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy.

Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, a następnie z odrobiną gorącej. Tak, by nie zrobić grudek. W ten sposób przygotowaną zawiesinę dodajemy do gorącego bulionu. Mieszamy, by nie stworzyły się grudki i zagotowujemy.

Dodajemy chrzan. W zależności od naszych preferencji, możemy dodać większą ilość. Podane w przepisie 4 łyżki są dawką optymalną, która powinna smakować zarówno tym, którzy nie pałają zachwytem do chrzanu, jak i tym, którzy go kochają.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy dodać odrobinę cukru, by wydobyć jeszcze bardziej smak naszego sosu. Na koniec dodajemy śmietanę. Możemy również wkroić do całości koperek. Nie gotujemy już sosu. 

Jajka musimy przekroić na pół i obficie zalewamy je sosem. Gotowe!

szybki obiad
fot. Pixabay.com

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym

Obiad w 15 minut, który jest efektowny, pyszny i domownicy nie mogą się doczekać, aż znów go przygotujesz. W dodatku nie musisz się napracować. Brzmi idealnie? 

Składniki na 2-3 porcje:

  • mięso kurczaka (1 pierś z kurczaka, lub 2 udka)
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 30%
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Mięso z udka wcześniej luzujemy z kości i skóry (możemy z nich zrobić bulion na inny obiad). Doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy do lodówki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Smażymy ją wraz z kurczakiem na złoto. Nie zapomnijmy dodać oleju, by kurczak nie przywarł do patelni. Po tym czasie wsypujemy pieczarki i przykrywamy. Całość dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.

Wszystko zalewamy śmietaną. Dodajemy około 150 ml wrzątku i gotujemy do zgęstnienia sosu. Dodajemy natkę pietruszki i jeśli jest taka potrzeba, dodajemy pieprzu i soli. Potrawę podajemy np z ziemniakami i surówką.

Łosoś w śmietanie z warzywami

Pomyślałabyś, że pysznego łososia możesz przyrządzić w około 15 minut? Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z łososia (najlepiej bez skóry)
  • 2 cebule szalotki posiekane w kostkę
  • 200 g różyczek brokułu
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • sól pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na moment.

Na tej samej patelni smażymy posiekane szarotki. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, kalafior, brokuła oraz świeże tymianek i rozmaryn. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 5 minut. 

Na warzywach układamy łososia. Całość zalewamy winem i śmietanką tak, by zakryć warzywa. Jeśli ta ilość nie była wystarczająca, można dodać do całości wody. Dusimy przez 15 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Podajemy z puree z ziemniaków. 

co na obiad
fot. Pixabay.com

Szybka kasza ze szpinakiem i pomidorami:

Uwielbiamy kasze. Jej duży wybór sprawia, że za każdym razem możemy delikatnie zmienić nasz przepis dodając do niego inną kaszę. 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • żółte i czerwone pomidorki,
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonych warzyw i ziół

1 część kaszy przepłukujemy przez gęste sito. Przekładamy ją do rondelka i dodajemy 1,5 części wrzątku. Dodajemy suszonych warzyw i ziół oraz soli do smaku.

Gotujemy około 5 minut bez przykrycia na małym ogniu. Po tym czasie zostawiamy kaszę pod przykryciem na kolejne 5 minut. Gdy napęcznieje, rozbijamy ją widelcem.

Na patelni podsmażamy cebulę z odrobiną oleju, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak.

Gdy wszystko się usmaży, dodajemy pomidorki przekrojone na pół. Całość chwilę dusimy i dodajemy ugotowaną na sypko kaszę bulgur. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sprawdź także nasze pomysły na zdrowe przekąski, które możesz podać jako deser.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here