Nad Sołą i Koszarawą - nr 18 (97) - rok  V - 15 wrzesień 2002

 poprzedni artykuł   |spis treści|   |archiwum|   |strona główna|   |następny artykuł|


 

Czekolada dobra na wszystko!

Nasze babcie polecały czekoladę na wzmocnienie, badania medyczne w ostatnich czasach mówiły o szkodliwości spożywania czekolady (obciążenie wątroby, zaparcia, próchnica, cholesterol, duża ilość kalorii, czekoholizm - uzależnienie od czekolady), najnowsze zaś badania mówią że czekolada wspomaga nasze zdrowie i dodaje sił - zatem wierzmy nieomylnym naszym babciom i...najnowszym badaniom.
Wszystko z umiarem, a będziemy zdrowi. Wszakże medycyna odkryła właściwości zdrowotne w piwie, czerwonym winie a ostatnio w czekoladzie!. Czekolada nie szkodzi! - spożywana z umiarem. Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca!. Spożywanie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy, które pomagają naszemu organizmowi pozbywać się wolnych rodników, uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Tak więc czekolada spożywana z umiarem to składnik zdrowej diety, podobnie jak herbata, czerwone wino, owoce i warzywa, które także obniżają ryzyko zawału serca. Dalej wyniki badań wskazują że najzdrowsza jest czekolada ciemna i gorzka. Znajdujące się w czekoladzie flawonidy ograniczają napięcie mięśni wokół tętnic co pozwala im się rozszerzać, a więc zwalcza tzw. twardnienie tętnic. Flawonidy znajdują się także w winogronach (i winie), migdałach, jabłkach, kukurydzy, herbacie ale najwięcej ma ich kakao (masło kakaowe) - podstawowy surowiec do wyrobu czekolady. Czekolada wzmacnia i jest bardzo pożywna, 100g czekolady to 530-600 kcal - tyle co dobra kolacja. Lekarze zalecają ją przy dużym wysiłku fizycznym (ciężka praca fizyczna, sport wyczynowy), po oddaniu krwi, pobudza myślenie (praca umysłowa). Czekolada jest stara jak świat -kilka tysięcy lat temu, wśród ludów Azteków i Majów, była napojem leczniczym, wzmacniającym a także afrodyzjakiem (wzmacnia miłosny apetyt). Pierwszy napój czekoladowy składał się z gniecionych nasion kakaowca i wody, przyprawiany pieprzem, solą, mąką kukurydzianą, miodem i wanilią, spożywany był na zimno. W XVI i XVII wieku była zalecana przez medyków na uspokojenie nerwów, aby utyć czy poprawić trawienie, jednak pita bez umiaru mogła przysporzyć kłopotów w postaci zaniku łaknienia i palpitacji serca, ogólnie była zachwalana a nawet nazywana "pokarmem bogów", bo legendy i mity głosiły że wpływa na długowieczność, leczy suchoty bądź jest lekiem na wszystkie choroby. Czekolada ma wielu zwolenników, mają swoje organizacje, kluby smakoszy, przepisy i certyfikaty czuwające nad czystością jej wyrobu. W Europie główne centra produkcji i spożycia czekolady to: Szwajcaria, Niemcy, Austria, Wielka Brytania, Irlandia oraz Dania. Dla smakoszy znane są wyroby takich firm jak: Nestle, Milka, Fazer, Van Houten, Catburry czy w Polsce: Wedel, Wawel, Goplana, Terravita. Producenci wytwarzają wiele odmian czekolady pełnej, mlecznej, gorzkiej, przeróżnie nadziewanych (pseudo czekolady) czy białej, najlepsza i najzdrowsza zawsze jest ta pełna, twarda, ciemna oraz gorzka. Najlepsze właściwości smakowe ma czekolada w płynie, gorąca, która coraz częściej zastępuje uznaną oficjalnie za szkodliwą dla zdrowia - kawę!.
W postaci twardej tabliczki istnieje dopiero od połowy XIX wieku, wcześniej znana była tylko w płynie, jej rodowód sięga tysiące lat wstecz do czasów prekolumbijskich. Ziarno kakaowca zostało sprowadzone do Hiszpanii w XVI wieku przez konkwistadora Hernana Cortesa, do napoju czekoladowego dodawano jeszcze wanilię, cynamon i cukier, spożywany był wyłącznie na gorąco. Końcem XVI wieku czekolada podbiła Francję i Włochy, ale była napojem drogim. Za pierwszego producenta czekolady uważa się holendra Van Houten-a , wynalazł on metodę odtłuszczania kakao, od tego momentu rusza wielka produkcja czekolady, która tanieje i staje się napojem popularnym na rynku. Holandia staje się najważniejszym importerem ziarna kakaowego i produkuje najlepsze na świecie kakao. Szczególnie upodobali sobie czekoladę Szwajcarzy, Austriacy i Niemcy, np. przeciętny Szwajcar spożywa rocznie 11,5 kg czekolady, ciesząc się dobrym zdrowiem!. Szwajcaria wprowadziła do produkcji wiele własnych zastrzeżonych patentów i technologii, właśnie tu po raz pierwszy zaczęto wyrabiać czekoladę mleczną! Czekolada ma swoje święta i festyny np. w Peruggi i Mediolanie we Włoszech, tygodniowy festyn odbywa się w Nowym Jorku, 6 października w Berlinie, to te najważniejsze. Zakończę artykuł opinią znanego włoskiego lekarza: "udowodniono w stu procentach, że czekolada ma właściwości przeciwutleniające, przedłuża życie - spowolnia proces starzenia się komórek, lecz spożywać ją należy z umiarem od 50 do 70 g dziennie." Tak więc odrzućmy niezdrowe ciasta i cukierki a spożywajmy czekoladę - gdyż jest to ostatnia rozkosz podniebienia! - na zdrowie!

Zanotował smakosz czekolady - Edward Poskier

do góry


Copyright © Nad Sołą i Koszarawą. Wszystkie prawa zastrzeżone.