Nad Sołą i Koszarawą - nr 9 (64) - rok IV - 1 maj   2001

poprzedni artykuł    |spis treści|   |archiwum|   |strona główna|   |następny artykuł|


 

PIWO - NA ZDROWIE.

Piwo pożywne, pełne. Dla chorych, rekonwalescentów, małokrwistych i karmiących matek, przez lekarzy polecane - tak dawniej Browar Zachodni ze Zbąszynia zachwalał swoje piwo. Ten powyższy cytat był na etykiecie browaru jaszcze przed pierwszą wojną światową .
Trochę historii
Już starożytni Egipcjanie doceniali farmakologiczne właściwości piwa . Było zalecane profilaktycznie przed epidemią cholery i dżumy a także przed ukąszeniem skorpiona . Sam Hipokrates zalecał picie piwa przeciwko silnej gorączce . Właściwości zdrowotne piwa poznali też mnisi to oni wyrabiali najlepsze piwa w klasztorach w Belgii , Francji i Niemczech używając surowców wyłącznie naturalnych a więc ziarna zbóż , krystalicznej wody i drożdży , składników bogatych w proteiny , sole mineralne i witaminy. Historia sięga do znamiennego przykładu Świętej Hildegardy de Benger z zakonu Benedyktynek. W swoim piśmie pt. Cause et curae ( poświeconym zagadnieniom terapeutycznym ) popularyzuje piwo jako napój, który powinno się pić codziennie . Święta dożyła 80 lat ( żyła w XII w. ) co w ówczesnych czasach było rekordem , czyżby rada okazała się słuszna ! .
Medyczne właściwości piwa
* stymuluje funkcje żołądka 
* wyciągi z jęczmienia łagodzą ból
* zaostrza i poprawia apetyt
* orzeźwia ( jest najlepszym znanym aperitifem )
* jest źródłem kalorii 
* ma właściwości tonizujące i odświeżające 
* posiada proteiny i sole mineralne 
* zawiera witaminy ( B1 , B2 , B12 , C )
* zawiera potas { niezbędny do pracy mięśni i stawów ich brak powoduje zaburzenia serca )
* ułatwia procesy trawienia 
* pobudza i uspokaja 
* zwalcza bezsenność 
* poprawia przemianę materii 
* zawiera mało cukru 
* nie zawiera tłuszczu 
* zalecane przy diecie wegetariańskiej
* koi nerwobóle
* jest zalecane przy odżywianiu ludzi starszych i rekonwalescentów 
* może być zalecane chorym gdyż całkowicie i szybko ulega strawieniu 
* zalecane ( zamiast wody ) picie w tropiku 
* polecane sportowcom gdyż rekompensuje utratę wody i soli mineralnych podczas duże-
go wysiłku 
* poprawia funkcję wątroby 
* pomaga w nie domaganiach gastrycznych 
* pomocne w leczeniu kamicy nerkowej 
* zahamowuje zarodki gruźlicy 
* zapobiega marskości wątroby ( przypuszczalnie substancje te zawarte są w słodzie )
* zaleca się stosowanie piwa w dietach bezsolnych ( nie zubożając ilości dostarczanych
kalorii i witamin).
Boję się że po tych cudownych zaletach piwo będzie lekarstwem sprzedawanym na receptę ! .
Pod tymi opiniami podpisują się medyczne ośrodki badawcze z USA , Niemiec , Szwecji , Włoch , Francji , Austrii oraz takie autorytety jak : dr Van Noorden , prof. T.Ide czy Marguette University School of Medicine z Milwaukee w USA .Piwo jest źródłem kalorii i np. 100 g. pilzneńskiego piwa ma 45 kalorii ,tyle samo daje wypicie soku owocowego z tym , że piwo zawiera trzy razy mniej cukru . Obrazowo 0.4 l. wypitego piwa odpowiada 50 g. zjedzonego chleba , lub 1,5 jajka czy też 90 g. mięsa .Piwo wbrew obiegowym opiniom wcale nie tuczy ! , piwo zaostrza apetyt a ci co lubią piwo z reguły lubią dobrze zjeść np. wędliny , sery czy słodycze . Takim przykładem są liczne święta i festyny piwne gdzie zjada się rekordowe ilości różnych dań i przysmaków w czym celują Niemcy. 
I rzecz bardzo ważna ilość alkoholu w piwie . Lekarze są zgodni , że ilość alkoholu w piwie jest tak mała , że jego działanie toksyczne z punktu widzenia medycznego nie może być brane pod uwagę . Alkohol znajduje się w stanie rozpuszczonym , jego asymilacja jest bardzo szybka i zachodzi bez obciążenia organizmu. Profesor fizjologii Uniwersytetu Wiedeńskiego przez laty tak pisał : 
Niebezpieczeństwo alkoholizmu zagrażające ze strony piwa nie może być brane przez nikogo poważnie. Przeciwnie , może być ono uważane jako środek zwalczający konsumpcję napojów wysokoalkoholowych .Ostatecznie musi się ludności zapewnić napój gaszący pragnienie i orzeźwiający , a zarazem dostarczający pewnych wartości odżywczych. 
Do wszystkiego potrzebna jest jeszcze kultura picia i konsumpcji . Wszystko spożywane z umiarem jest dobre , spożywane natomiast ponad miarę może mieć skutki odwrotne czyli szkodliwe i o tym należy zawsze pamiętać. Jak więc należy traktować złocisty napój znany od tysiącleci , stary jak świat, na to pytanie odpowiedzieć musi sobie każdy sam ale pewne jest jedno - wszystko z umiarem!. Piwo to znakomity środek do pielęgnowania kobiecej urody znany już w starożytności to również doskonały dodatek kulinarny znany w przepisach kuchni różnych narodów , ale o tym przy innej okazji , tak więc - 
Piwo - Na zdrowie !

Edward Poskier


do góry


Copyright © Nad Sołą i Koszarawą. Wszystkie prawa zastrzeżone.